söndag 29 mars 2015

Täckelsen faller

I fredags var det dags för dubbel besiktning. Täljstenskaminen skulle besiktigas av skorstensfejaren och bilen skulle in på sin årliga besiktning. Skorstensfejaren var mycket nöjd med plattformen vid skorstenen, stegpinnarna och själva skorstenen. Efter ett provtryck var det dags för första brasan i kaminen. Här ser man en liten låga.
 
Snart brann det för fullt.
 
Sotaren gav oss med beröm godkänd. Bilen? Ja, den klarade sig också. Vi kan fortsätta på vägarna ett år till. Ärligt talat kändes inte bilbesiktningen särskilt viktig. Det hade varit mycket värre om kaminen inte hade gått igenom. Usch, för att göra om och göra rätt.
 
Här är ett fynd från när grunden till huset grävdes. Det är en rejäl gammal handsmidd spik. Tänk så det var förr. Då började man med att fälla träd för att få plank och gå in i smedjan för att smida spikarna innan det kunde bli något husbygge. Troligtvis är denna spik smidd i smedjan här på gården. En sådan som Gun var långt ifrån påtänkt då.
 
Vi avslutade arbetsdagen med att låta täckelsen falla.
 
Nu är plastväggen borta.
 
Så här blev stenväggen, golvmötet och takmötet.
 
Nu är det inte mycket golv kvar att lägga.
 
Bilden är tagen från köksön i ett fåfängt försök att återge känslan av flera takmöten. Det måste nog upplevas på plats. Bilden ger inte rättvisa åt verkligheten.
 
 
 
 
 
 
 
 

onsdag 25 mars 2015

Vi golvar på

Vi golvar på, tilja för tilja. Hasse har hela tiden varit oerhört snål och noga när han har lagt golv. Inte en enda gång har han tänkt fel och sågat bort någonting i onödan. Tvärtom har spillet varit minimalt. Detta har inte hjälpt. Det fattas golv. Den som har räknat på golvet har helt enkelt räknat fel. Troligtvis har han inte tänkt på att golvet i vardagsrummet skall läggas ända ut mot glaset. Jag har gjort en efterbeställning på ett paket tilja, hoppas att väntetiden inte är alltför lång. Förvånad över missen? Nej, egentligen inte. Bygget har varit kantat av räknenissar som inte håller måttet.
 
Jag kunde inte låta bli att ta en bild på både vardagsrummet och köket. Det skall bli så obeskrivligt skönt när täckelsen faller på samma gång som jag är obeskrivligt tacksam över att den finns. Vi får in en hel del byggdamm i det bebodda huset och det skulle vara mycket mer om inte plastväggen fanns.
 
Leika, hon rockar sockorna varje dag. Helt oberoende av datum.
 
 

söndag 22 mars 2015

Sanering

Dagen började med sanering. Skuvdragaren och låtaillasågen längst till höger har blivit sanerade från betongdamm. Övriga saker väntar på sin tur. Golvet i köket har under dagen torkats 4-5 gånger och börjar återfå sin forna glans. Tur att vi har plastväggen annars hade det varit tio resor värre.
 
Äntligen blev det dags att lägga golv. Först ägnade vi oss åt en hel del mätningar.
 
Här sågas golvet av.
 
En fin linje blev det.
 
Ett gäng tiljor kom på plats.
 
Snart ska täljstenskaminen få sina sista stenar längst ner. Nu har vi en trökvecka framför oss. Några tiljor till kanske kommer på plats under veckan som kommer.
 
 
 
 

 

Åtskilliga kilon betongdamm

Hasse var en riktig "working class hero" igår. Han slipade, slipade, slipade...

...slipade, slipade...

och slipade. Åtskilliga kilon betongdamm blev det under dagen.

Till slut brann slipmaskinen och vi köpte en ny. På kvällen flamberade vi och tröstade oss med en riktigt god måltid. Vi hade hoppats på golvläggning men det får vi ägna oss åt idag.

fredag 20 mars 2015

Tvärnit

För att få ut mycket värme från kaminen kommer det att blåsa värme från det här röret. Det är inte så vackert.

Nu ser det mycket bättre ut.

Här har vi en bild från sidan. Underdelen av kaminen monterar vi när golvet är på plats.

För att kunna lägga golvet måste först området kring glaspartiet fixas till ordentligt. Här tas all lös isolering bort som har legat över vintern.

 
 

En dropplåt skall monteras under glaspartiet.

Här är den på väg åt rätt håll.
 
Nu är den monterad.
 

Då är det dags för nästa moment. Isolering á la skum.
 

 

Så här blev det på insidan. Nu är det bara att slänga i golvet, få hit byggnadsnämnden och sedan flytta in.

Nej, inte alls så enkelt. Det blev tvärnit. Vi har tidigare konstaterat att det är en hel del höjdskillnader på golvet. Vår grundnisse har varit här och flytspacklat. Det räcker inte. För att kunna lägga in golvet får vi ha max skillnad på 2 mm på 1,8 m. På vissa ställen är det upp till 9 mm. Troligtvis kommer vi att gå en hel del just här, ut och in till det blivande trädäcket. Här är det extra viktigt att inte ha stora höjdskillnader. Nu borde vi ringa till grundnisse beklaga oss, vänta på att han har tid att komma hit och rätta till sitt misstag för andra gången. Vi orkar inte det. För oss är det enklare att mäta ut höjderna och se till att det blir slipat. Målet att få flytta in i hela huset är egentligen inom räckhåll, ändå så oändligt långt borta. Hela byggtiden har varit kantad av bakslag och det är inte roligt när det kommer ett nytt så här nära målet.
 
Vårat sovrumsgolv är oljevaxat. Nu är det vara lister och invändig salning som är kvar. Härligt!
 

söndag 15 mars 2015

Kaminbygge

Här har kaminens första sten kommit på plats. Hur man bygger en kamin hade ingen av oss en aning om. Det var mycket lättare och krångligare än vi hade föreställt oss. Jag såg för mitt inre öga hur vi jobbade på med varsin murslev full med bruk. Kaminbygget var allt annat än kladdigt. Det visade sig vara ett perfekt projekt för oss. Hasse fick nytta av sin noggrannhet och jag chefade över stenarna.
 
På baksidan av de flesta stenarna fanns det hål.
 
Vissa hål skulle ha pinnskruvar i sig. Andra fick vanliga skruvar. Sedan hängdes stenarna upp på metallskelettet med hjälp av skruvarna. Därefter skulle det finjusteras och det fick bli Hasses jobb. Han är expert på sådana detaljer.
 
För att värmen skall kunna sprida sig i huset har kaminen en fläkt. Denna aluminiumslang är en av två som ska sprida värme.
 
Här syns båda två. Värmen åker sedan ut på sidorna genom hål.
 
Nu har vi kommit en bit på väg.
 
Eftersom taket sluttar fick Hasse skära till den sista biten av metallskelettet.
 
Leika letade reda på den smutsigaste och blötaste platsen på hela tomten. Sot och lera, det är tydligen mumma det...
 
Det verkar inte spela någon större roll för Hasse om det är metall, betong, trä, plast eller sten som skall kapas. Här kapar han av det sista stenvarvet som skall sitta mot taket.
 
Nu börjar det likna en täljstenskamin! Längre än så här vill vi inte göra just nu. Innan vi klär den understa delen skall golvet komma på plats.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

onsdag 11 mars 2015

Sista tapetvåden

Det var äntligen dags att öppna det sista paketet från husleveransen. Salning och foder till halvmånefönstret.

Sanningens ögonblick var inne. Har vi byggt rätt? Kommer lådan att passa? 

Den passade perfekt!

Hörnet blev färdigtapetserat.

Den sista väggen blev färdigtapetserad. Därmed är byggets sista tapetvåd på plats.

Nu har vi äntligen öppnat paketet med täljsten till kaminen. Jag har alltid drömt om en eldstad. Nu är drömmen inte långt från att bli verklighet. Det ska bli kul och intressant att bygga den. I morgon?





söndag 8 mars 2015

Upploppet

Nu befinner vi oss på upploppet. Då vill man inte snava. Hasse har dragit på sig en rejäl förkylning och arbetar inte lika snabbt som vanligt. Dessutom är inte golvet i sovrummet tillräckligt slätt för golvläggning.
 
Det fick bli en shoppingvända efter flytpackel och spackling. Just nu känns det tidsödande då vi har målet precis framför näsan och vill blir klara NU.
 
Golvet blev nästan färdigt. Den sista snutten läggs i morgon då spacklet har fått torka.
 
Vardagsrummet är nästan klart.
 
Långväggen är färdigtapetserad.
 
Den yttre gaveln är nästintill helt klädd med tapeter. Väggen som vätter mot vårat sovrum är nästan klar för tapetsering. Det blir en dag i morgon också.