söndag 22 februari 2015

Kaminbygge med huvudbry


Jag vet inte hur många gånger vi har flyttat på den stackars kaminen. Nu är det äntligen dags att flytta på den för sista gången. Det dags för operation kaminbygge.
 
Tänk att det är dags för ett nytt moment i elfte timmen på detta husbygge. Nytt moment betyder mycket huvudbry. Vi vill verkligen göra detta rätt första gången. Det skulle inte vara kul om sotarmurre kommer och underkänner oss. Gör om gör rätt. Här ser man underdelen av kaminen med hålet där luften skall komma in. Just på den här bilden står kaminen på täckplåten.
 
Här plastas plattans underdel.
 
Plattan på plats med genomföringarna på rätt ställe. Nu gäller det "bara" att ställa kaminen på exakt rätt ställe.
 
Solen gick ner. Hasse diskuterade, mätte, diskuterade, mätte och mätte. Jag spacklade, diskuterade, spacklade, diskuterade, spacklade och kom med uppmuntrande tillrop.
 
Till sist var jag färdigspacklad och Hasse hade mätt klart. Kaminen står på rätt ställe. Lägg märke till det orangea snöret. Där har vi lod. Skorstenen kommer att bli några meter och vi vill inte ha någon tingest á la lutande tornet i Pisa.
 
Här har vi fått på lite mer skorsten.
Tydligen ska det ta 7 timmar om man vet hur man gör när man bygger en kamin. Det kommer garanterat att ta längre tid för oss. Nu har vi i alla fall börjat.
 
 
 
 
 
 

måndag 16 februari 2015

Operation täcklock

För ett antal månader sedan tappades ett täcklock i detta hål. Det är genom detta hål som kaminen kommer att få sin luft. Med andra ord är det viktigt att hålet inte täpps till med ett lock. Då blir det inte lätt att elda. Risken finns att locket börjar röra på sig när luften strömmar till kaminen vid eldning. Luftkanalen går under huset och är 5-6 meter långt. Länge har problemet med locket skjutits på framtiden. Ikväll var det dags att lösa det.

Med hjälp av denna spegel lokaliserades locket. Det låg lagom långt inne i gången för att inte nås med hjälp av Noahs smala arm. Inte ens om han försökte peta med hjälp av ett tillhygge kunde han nå locket.


Först försökte vi att mata i slangen från kompressorn för att sedan blåsa fram locket. Slangen korvade bara till sig. Då tillverkade snillrike Hasse denna viska. 

Jag satt likt en pimpelfiskare och spanade ner i hålet.

När rensbandet kom tog jag tag i det. Ganska snart kunde jag fånga upp det olycksaliga locket. Nu kan vi börja bygga kamin. Med locket på betryggande avstånd från tilluftskanalen kunde spacklandet av väggarna fortsätta.



söndag 15 februari 2015

Färdigskivat

Idag har det varit en helt underbart vacker dag. Lagom temperatur utomhus med en generös sol. Utomhus har det eldats. Noah har övervakats av både Leika och My.
 
Inomhus har vi skivat spån, gips och spacklat.
 
Tänk att hela långväggen blev färdigskivad! Detta innebär att vi just nu inte har särskilt mycket skivarbete att se fram emot för tillfället. Längre fram ska vi regla lite i hallen och även i ungdomsskeppet där en vägg ska byggas. Just här och just nu är vi nöjda och anser oss vara färdigskivade för ett tag.
 
Även sista lilla hörnstumpen är klädd. Nu drar det ihop sig till både kaminbygge och tapetsering.
 
Det är nästan så att vi får lust att fira framgångarna med tårta.
 
 
 
 

lördag 14 februari 2015

Spackeltankar

Vi har lyft huset flera gånger. Vissa delar av huset har vi lyft oftare än andra då vi flyttat runt material. Chevan som syns i bakgrunden är en viktig länk i byggandet. Under den senaste veckan har det blivit både fågelmyravändor samt transport av diverse material. Dessutom mycket ommöblering på bygget av material.

Nu är de provisoriska hyllorna ett minne blott. De sista spånskivorna som fanns sitter på plats. Ett till gäng har hämtats hem för att vardagsrummet skall kunna färdigställas. Personalen på byggvaruhuset bara skakar på huvudet när Chevan dyker upp. För dem är det nämligen en gåta hur en konstruktör kan räkna så fel på ett bygge. Vi funderar inte längre över inkompetensen utan löser problemen som drabbar oss i form av felräkning. 

I huset har vi många olika typer av fönster. Detta fönster är det mest obetydliga av dem alla och mitt favoritfönster. Varför? Vet ej, det går inte att öppna, har ingen fantastisk utsikt och är dessutom litet. Nu är det klart med salning och foder.

Även det andra lilla fönstret i sovrummet är klart. Detta fönster är det tredje. De två första som levererades var trasiga.  Fönstret är öppningsbart. Snart kan vi ligga i sängen under det öppna fönstret och lyssna på ugglornas nattliga rop. Det blir härligt.

Spacklingen i klädkammaren fortskrider. Det är enormt mycket olika saker som jag har lärt mig under byggets gång. Spackel till exempel. Tidigare var spackel bara spackel. Nu är det enormt viktigt för mig att jag får rätt spackel. Jag vill ha två olika sorter när jag jobbar. Första hinken vi köpte var en billig sort. Sedan ramlade vi på en duktig försäljare som gav oss 40% på dyrt spackel "märkesspackel". Nu med facit i hand inser jag att det dyra blev det billiga. Det spacklet är drygt, vi kom ner i pris och det gick fortare att jobba med. Alltså lönade det sig i slutänden.






söndag 8 februari 2015

Listjobb

Det är många olika vinklar att ta hänsyn till när man listar detta hus. Hasse har listat ut hur han skall gå till väga. Med hjälp av olika småbitar får han ordning på listerna. Här har han satt en till hjälp.
 
Här sätts sista listen i badrummet på plats. Därmed är badrummet färdiglistat.
 
Listjobb i sovrummet är påbörjat.
 
Även här är det bra med en hjälpbit.
 
Spackling av klädkammaren är påbörjad. Jag har alltid gillat sådana här klädkammare. De var vanliga i gamla hus. I min barndom kallade jag dem för gammeldags garderob. Nu har de fått en nyrenässans och genast skall det bli ett nytt ord, walk in closet. Larvigt. Benämningen klädkammare duger utmärkt tycker jag.
 
 
 
 

Sovrummet är tapetserat

Vi har den senaste tiden dragit ner rejält på byggtempot. En trökvecka plus en veckas besök av en utbytesstudent från Frankrike är anledningarna. Fransosen älskade snö precis som Leika. Vädret visade sig från sin allra bästa sida då det snöade, snöade och snöade.
 
Den stora fördelen med att bo vägg i vägg med bygget är att vi enkelt kan hoppa in bakom plastväggen och jobba på en timme eller två. Det blir inte några transportsträckor att tala om och man kan sticka emellan med att slänga upp några skivor eller spackla en sväng under tiden som maten i ugnen blir klar. Nu är sovrummet färdigtapetserat.
 
Här är fondväggen. Jag förstår att alla mäklarbilder är tagna med vidvinkel. Sovrummet ser pyttigt ut avbildat med hjälp av ett vanligt kameraobjektiv.
 
Lite byggfika i solskenet sitter aldrig fel. Vi är strängt förbjudna av byggnadsnämnden att sätta in stolar i byggdelen. Tur att vi fortfarande har en trave gipsskivor att slå oss ner på för att fika. Vem vill betala 50 000 i vite för att få sitta på en stol och fika? Inte jag i alla fall.
 
Här är Hasse i full färd med att gipsa klart gaveln. Den är nu redo för ett par omgångar spackel. Snart kan även dessa väggar prydas med tapet.
 
Den här väggen är nu helt klar för Otto. Leika skymtar ute i snön. Hon gonar sig i solskenet.
 
Leikas halksockor är uppgraderade. Hon älskar dem fortfarande. Självklart är det inte behagligt att slippa fara runt som Bambi på hal is. Problemet har varit att de glider av efter ett tag. Jag kikade in på djuraffären och hittade halksockor för hundar. De hade sämre grepp och sämre resår än halksockorna som är till för små människor. Dessutom var de hutlöst dyra. 179 kronor paret!  Nu har jag kommit på att dra ett varv med självhäftande bandage runt muddarna. Det gjorde susen. Lite knepiga att ta av är de dock. Nästa steg blir att fixa en mer permanent lösning med hjälp av symaskinen. Nu har jag ytterligare en sak att göra när huset är klart.