tisdag 26 augusti 2014

Läckraste väggen

Fler spånskivor har kommit på plats. Här syns tvättstugeväggen och den lila väggen skymtar fram.

Tvättstugeväggarna är nu helt klara. Nu är det fritt fram för plattsättare och VVS att göra sitt jobb på väggar och golv. Troligtvis hinner vi panela taket innan de kommer.

Två saker skulle vi leja bort. Det ena var stomresningen av huset, det andra var spackling och slipning av alla väggar. Stomresningen gjorde vi själva och nu är jag i full färd med att spackla och slipa. Varför? Jo, jag hittade lite olika klipp på nätet. Först på stomresning och tyckte att det såg lätt ut. Alltså stomreste vi. Sedan hittade jag klipp på en gubbe som spacklade och slipade. När han var kvar satte han sig med en kopp kaffe och njöt. Jag tyckte att jobbet såg lätt ut och fikat verkade mysigt. Än så länge går det riktigt bra. Det är till och med kul. Dock blir det inte så mycket kaffedrickande.

Här skivas väggen mellan vårat sovrum samt badrum och klädkammare.

Här fanns en bunt med spånskivor. Härligt, nu har vi 2 kvadratmeter till att röra oss på.

Bra, då kan vi flytta lite material, igen...

Klädkammaren får hysa isoleringen i väntan på våra tjusiga kreationer som skall hänga där i framtiden.

Här har alla spånskivor kommit på plats.

Jag fortsätter med min spackling och slipning. Vi har nu inhandlat nästan all färg och alla tapeter till huset. Alltså är det bara att köra på.

Den här väggen har jag egentligen aldrig funderat särskilt mycket förrän nu ikväll. Det är den läckraste väggen på hela bygget enligt min mening.3,5 m hög på högsta stället. Går man in genom dörröppningen hamnar man i vårat sovrum. 










lördag 23 augusti 2014

Ny energi

Fiskarheden har tagit sitt fulla ansvar. De skickade byggfuskarsnickare till oss. Självklart visste de inte om att snickarna var byggfuskare, då hade de aldrig fått komma till oss. Byggfuskarna gjorde mer skada än nytta. Vi har under veckan haft besök från Fiskarhedenvillan som har konstaterat att arbetet är allt annat än väl utfört. Nu kommer vi att få en riktig snickare som vi själva har handplockat. Han kommer bland annat att byta ut köket och riva ytterväggen för att kunna laga fuktspärren som snickarna har sabbat. Det är toppen! Vi har fyllts av ny energi och framtidstro. Idag har det varit en glädjensdag på bygget. Jag har satt satt upp duk på samtliga väggar i tvättstugan. Väggen som syns här var ingen barnlek att fixa med alla rör och slangar som behövde hål för att dras igenom. Fondväggen är färdigmålad. De övriga väggarna har fått sin första omgång med färg. Förhoppningsvis börjar jag morgondagen med att måla sista lagret.

Hasse har satt dit de första dörrarna. Detta är badrumsdörren till ungdomarnas badrum. Linslusen Leika är med.

Här syns dörren in till Mys rum. Även Noahs dörr har kommit på plats.

Noah, som för övrigt tog sitt körkort i onsdags, slipar utebordet.

Vi har investerat i en ny byggräknare.

Här kläs väggen till tvättstugan in i isolering och spånskivor.

Väggen utanför Noahs rum har byggts klart och spacklats. Det har spacklats på en hel del andra ställen också.

Den nya energin och flytet på bygget idag gav oss lite extra tid. Vi passade på att smita iväg till detta härliga parasoll i Storsten för en fika.








söndag 17 augusti 2014

Färgfest

Idag har jag haft riktigt kul. Jag har haft fest. Färgfest. Efter åtskilliga timmar med spackling, slipning, spackling, slipning osv var det dags. Ett tapetbord inhandlades. Det var feltillverkat. Händige Hasse tillverkade om det så att det fungerade. Detta var mycket smidigare än att åka tillbaka och byta. Det är andra gången i rad som jag köper sekunda vara från Biltema. Väggen ströks med lim och glasfiberduk sattes på plats. Den var riktigt stickig. Därefter var det äntligen dags att måla. Här syns fondväggen. Röd.

De andra väggarna kommer att målas lila på detta vis. Tvätt hör inte till de roligaste sysslorna här i livet. Min tanke är att när man går in i tvättstugan kommer man att se färgprakten, bli på gott humör och med glädje ta sig an arbetet.

I allrummet har fler skivor hittat rätt. När VVS-killen har förstärkt bakom tvättstugeväggen kan de sista skivorna få komma på plats.



lördag 16 augusti 2014

Nya tag

Min dag började mycket bra. Den här härliga muggen fick jag av en vänlig själ på morgonen. Det fick bli startskottet för en ny bra dag med nya tag.

För min del bestod arbetsdagen av slipning och framförallt spackling.

Mer spackling.

Nu har jag spacklat de jobbigaste bitarna i allrummet och gästrummet. Det är skillnad på spackel och spackel. Jag är glad över att vi har köpt kvalitetsspackel istället för det vi började med. Skillnaden är enorm. Nu har jag dessutom börjat få in snitsen på hur remsan skall fästas. I morgon blir det troligtvis en hel del av samma vara igen.

Hasse ägnade sig åt ett nytt moment. Han fixade till lilla badrumsfönstret. Det är nu färdigt för plattsättaren.

Han spånade klart väggen mot Noahs rum.

Här bygger han klart väggen ovanför skjutdörrarna.

Denna pose kallar vi för geléråtta. Leika ser precis ut som en sådan. 








torsdag 14 augusti 2014

Ledsna och trötta

Snickaren dök upp i måndags. Han rev köket och började riva väggen. Rivningsvirket lutades mot min sisyfosvägg som jag har lagt ner mycket tid på.

Den blev skadad. Här är några av skrapmärkena. Nu är det så att kyl, frys och skafferi kommer att ställas framför väggen. Tanken var att det skulle vara snyggt bakom skåpen och se bra ut när de drogs fram för städning. Jag anser att det är helt fel att skrapa och skada en nygjord vägg. Det är respektlöst och elakt. Om det är någon som bett mig om ursäkt? Nej, knappast.

Så här ser samtliga skåp ut invändigt nu. Istället för fyra hål är det åtta hål i varje skåp. Fel skruv har använts dessutom har nya hål gjorts. Varför? Vi vet inte. En teori vi hade var att snickaren ville sätta fast dem i reglarna bakom. Den teorin föll då de flesta skruvarna har missat reglarna. Dessutom är skruvarna satta lite hipp som happ. Överskåp är inte i lod, inte underskåp heller. Bakstycken är sönderskruvade. En annan fråga är varför det inte är målat ovanför skåpen på väggen. Är tanken att göra det efteråt? Varför har han använt vår trallskruv istället för monterskruven som köptes enkom för detta ändamål? Varför har han fäst ihop skåpen i varandra på nya ställen istället för att använda de befintliga hålen?

Här har ett nytt hål frästs fram. Varför? Just nu är vi både ledsna och trötta. Nästan all vår fritid har vi lagt på bygget sedan i juli förra året. Vi har jobbat på i mörker och kyla. Vi har jobbat i hettan. Vi har försakat vårt sociala liv och intressen till förmån för husbygget. Vi har slitit. Vi har gjort fel gjort om och gjort rätt. Vi har fått sota för andras misstag om och om och om igen. Vi har åkt och hämtat material gång på gång på gång som har fattats för att det har varit felmängdat.  Precis när vi andades ut och trodde att nu är vi i mål, nu slipper vi rätta till andras misstag. Då upptäcker vi att väggen sitter fel för att vi fått fel ritning. Sedan kommer det snickare som gör ett undermåligt arbete. Nu drar vi i nödbromsen. Snickarna får inte röra köket och förstöra det mer. 

 Ytterväggen kan de snickra klart och sedan städa upp efter sig.  




söndag 10 augusti 2014

Skjutdörrar

Vår VVS-kille har varit på plats. De svarta rören kommer i framtiden att höra till golvvärmen. 

De har dragits i taket.

Genom väggar.

Sista takfoten har fått sin rätta färg. Glaspartiet har putsats så att vi kan se ut igen.

Tvättstugan är färdiggipsad och har fått sin första omgång med spackel. Däckkillen höll sitt löfte om bra pris. Jag har varit hos honom och hämtat hem spackel, lim, fiberduk, remsor och våtrumsfärg till tvättstugan. 

Det har spacklats på fler håll än i tvättstugan.

Hela tiden byter huset karaktär. Skjutdörrarna har kommit på plats och genast växte hallen.

Allrummet upplevdes både större och som ett rum när dörrarna kommit på plats. Jag är nöjd med valet av dörrar. Egentligen är det helt släta dörrar som här till vår husvariant. Vi har ändrat ganska duktigt på huset och därför var det inte svårt att välja andra dörrar. Det är lite roligare med de här dörrarna som har speglar och lite äldre karaktär.

Just nu har vi lite vackra blommor som livar upp arbetsplatsen.

Kräftkalas har vi också hunnit med.










tisdag 5 augusti 2014

Aska

Det kom gulaktig rök till oss från storbranden. Hettan och en önskan om att slippa andas in eländet gjorde att vi istället åkte iväg och köpte lite däck till Chevan. Hasse hade svarat på en annons och vi hamnade precis rätt. Killen med däcken hade en hel affär med tapeter och färg. Vi andades bara lite om husbygget. Genast fick killen dollartecken i ögonen och började prata om hur mycket rabatt vi skulle få av honom om vi kom tillbaka. På så sätt jobbade vi med husbygget även om vi inte var där fysiskt. En stilla undran har jag. Krävs det inga geografikunskaper alls för att arbeta inom media? Hur kan de säga att det brinner i Sala? 

Det har gnällts en hel del på smutsiga fönster runt omkring i dag. Folk har även gnällt över att de har fått skura utemöbler. Borde de inte istället vara glada över att de har fönster och utemöbler? Tänk på alla de som får fly från sina hem och inte vet om de har någonting att komma hem till igen. Mycket värre enligt min mening. Själv är jag en ganska lat och optimistisk person. Jag hoppas på ett skyfall när röken inte är över oss och att det regnet gör värsta grovjobbet åt mig. Rengöring avvaktar jag med då det säkert blir mer rök och askregn framöver.

Jag samlar regnvatten. Det blev helt svart och luktar aska. Tydligen skall aska vara ett bra gödningsmedel. Stämmer det borde växterna växa som aldrig förr. Tänk vilken tur att jag inte längre har något parasoll. Det hade nog inte varit särskilt vackert och luktfritt längre.

Vi stängde in oss på bygget och satte gips. Troligtvis är det krångligast att sätta gips i köket vilket vi redan har gjort och i tvättstugan som vi håller på med. Det är nämligen många hål som skall göras.

Förutom alla hål som måste göras växer väggarna. Då tar det alltid extra lång tid. Varje gipsskiva måste skäras av i ena änden och fasas av i andra änden. De skivor som sätts mot taket måste hela tiden mätas in. Vissa skivor gjorde vi två gånger då de blev fel första gången.





måndag 4 augusti 2014

Sisyfosväggen klar

Söndagsförmiddagen blev lugn. Vi åkte iväg med byggsopor och på vägen tillbaka stannade vi till för en fika. Under detta parasoll satt vi och njöt en god stund i trevligt samspråk med dess ägarinna. 

Sisyfosväggen är nu äntligen klar. Kanske, kanske att den skall få en till strykning. Jag får se hur den ser ut när den har torkat ordentligt. 

Vi har fått dit sista panelbitarna. Nu saknas en list. Den får vänta. Först skall vi sätta dit en vägg.

Det är färdigspånat i tvättstugan.

Första gipsen på plats.