torsdag 31 juli 2014

Skuggläge

Hasses semester är över och jag regerar i eget majestät över bygget. I alla fall på dagtid. Äntligen har jag möjlighet att ta itu med målningen på allvar. Först går jag över spikarna. Vissa slogs inte i riktigt ordentligt vid panelningen.

Så här vill jag att det ska se ut.

Här är den korta långväggen innan målning.

Efter målning. Det gäller att hålla sig i skuggan när man målar då resultatet kan bli sämre om man målar i fullt solsken. Skuggläge är min grej. Dessutom fläktade det behagligt hela tiden. Kameran återger inte den sanna färgen. Troligtvis är det en tafflig fotograf. Färgen är vacker. Mörk rubin. 

Jag hann även göra klart den långa långväggen innan det var dags och svida om. På eftermiddagen hade jag en date med Hasse. Nej, inte lika romantiskt och kul som det låter. Vi skulle hitta prydnadskaklet som Sofia inte kunde hjälpa oss med. Platsen för vår date var Bad & keramik. Där hade vi tur och träffade en bra försäljare helt i vår smak. Nu har vi hittat det sista kaklet till stora badrummet och kakel som skall vara bakom braskaminen. Han sålde även badkar. Alltså blir nästa anhalt badkarsdjungeln.

Väl hemma hann vi möblera om lite och förbereda första panellängan innan klockan blev för mycket.

Under det färdiga taket placerade vi lite material. Ett tag i alla fall.







tisdag 29 juli 2014

Gästrumstaket klart

Äntligen har jag kommit igång med målningen. Till höger om altandörrarna är det målat men inte till vänster om dem. Det är skönt nu när spikraderna försvinner under färgen.

Hasse har börjat jobba igen. Vi ägnade oss åt takpanel under kvällen och hann klart i gästrummet. 
Nästan allt kakel är beställt. Det var några dekorplattor och lite mosaik som Sofia inte kunde hjälpa oss med. Dessa får vi ragga på annat håll.


Första permanenta ytskiktet inomhus

I badrummet hänger detta rör. Det var det sista röret som kom på plats när ventilationssystemet byggdes. Nu blir det röret det första vi stöter på när vi spikar fast innertaket. 

Röret är för långt och skall kapas. För att kapa på rätt längd och lika mycket runt om sattes en spånskiva fast.

Röret kapades av.

Skivan togs bort.

Den bortsågade rörstumpen fick göra nytta som mall för hur stort hålet i takpanelen skulle bli.

Här är både panel och donet på plats. Tänk att det ligger så mycket jobb bakom en sådan här liten rund plastbit. Fast det är klart. Vi har säkert inte gjort som man skall utan valt en längre och krångligare väg än en riktig snickare. Dock är vi nöjda med resultatet och det blev snyggt. Nu har det lilla badrummet fått sitt första permanenta ytskikt. Ja. faktiskt är det huset första permanenta ytskikt som kommer på plats nu när takpanelen kommer på plats. En häftig känsla för oss. 

Vad är detta? En installation av stegar? Nej, vi tänkte sätta takpanel i gästrummet utan ställningen. Därför ställdes stegarna fram. Det visade sig snart att en av dem blev överflödig. En gång i tiden gick jag på aerobics och upplevde ett "stepuppass". Lite samma grej här på bygget men inte till någon medryckande musik.

Här har vi gästrumstaket. De vita plastbitarna visar var vi kan borra hål för spottarna i taket.

Ett nytt virkespaket öppnas. Denna gång med den längre takpanelen.

Nu har den korta biten av taket fyllts av takpanel. Vi har markerat varje spott med ett litet borrhål. Elektrikern har semester och vi vet inte hur stora hålen skall vara därför nöjer vi oss med att göra små hål så länge. Igår mötte jag en bekant. Han berättade att han precis hade satt panel i ett tak i sitt hus. Morgonen efter kom han på att han inte hade gjort några hål för armaturen i taket. Inte kul. Det är fler än vi som får göra om och göra rätt.

Bra, då kan vi flytta på lite material och sedan rulla in ställningen.

Här har den panelbiten som var marigast att få till kommit på plats.

Bra verktyg är en stor tillgång när man bygger. Sågen som har sågat panelen på längden är suverän. Det är lite surt när man skall betala alla dyra verktyg men oj vad vi sparar tid och får bra resultat i slutänden.

Hundar sägs ha väldigt bra hörsel. Hur kan då Leika ligga två meter från byggsågen och sova? Det är mig en gåta.















lördag 26 juli 2014

Lögardagen

Vi gick ner till bygget som vanligt. Jag hoppade i mina nytvättade och väldoftande shorts. Efter mindre än en timme var de varken nytvättade eller väldoftande längre. Hettan gjorde att vi tog fasta på att det är lögardagen idag och gjorde en badutflykt för att ta nya tag under seneftermiddagen. Min mamma har delgivit mig lite svalkande tips. Genom att hålla handlederna under kalltvatten 10 sekunder sänker man kroppstemperaturen ett bra tag framöver. En våt handduk över nacken hjälper till att svalka ner kroppen. Jag testade under kvällen och det fungerade finfint. Handduken kommer att få göra mig sällskap under morgondagen också.

Vi fick möblera om en del för att komma åt takpanelen.

Jag är enormt tacksam över att vi valde färdiglaserad panel till innertaket. Nu var det bara att öppna paketet och börja spika.

Här är hon. Mini-Gun. Den här mackapären skall hjälpa oss att få takpanelen på plats. 

Vi började med att skjuta in oss lite.

Sedan gick det över förväntan. Vi fick större delen av taket i lilla badrummet på plats. Just nu verkar det nog som om vi håller på precis överallt på bygget. Trots detta har vi en plan. Innan plattsättaren kommer vill vi att båda badrummen skall vara färdigpanelade i taket. Vi vill inte hålla på och böka i taket när det är färdigkaklat. Tänk om vi skulle tappa någonting och då lyckas spräcka en kakelplatta. Inte kul. Dessutom tror jag att stegarna står stadigare på betonggolv än på kaklat golv. I öppningen in till ungdomsskeppet kommer vi att sätta en skjutdörr. När den är på plats kommer vi inte in dit med ställningen längre. Alltså tänker vi sätta taket i gästrummet och vardagsrummet. Dessa rum kommer i framtiden att vara ett enda stort rum. Nu vågar jag inte sätta huvudet på att vi har fått tillräckligt mycket panel med tanke på att det hitintills har fattats en hel del material. Därför vill vi sätta taket i vardagsrummet, köket och hallen i ett svep. Skulle det fattas panel så är det bättre att sätta den nya sändningen panel i ett eget rum då färgen troligtvis inte kommer att stämma med den gamla som vi redan har fått. Förhoppningsvis har vi fått tillräckligt mycket panel och våra försiktighetsåtgärder är onödiga.






Kakeldjungeln

Vi brukar inte ha särskilt svårt för att bestämma oss i vanliga fall, men... Kakel är en djungel och den djungeln ger oss beslutsvånda. Det är en snårig och svåråtkomlig djungel. Igår tog vi byggledigt och gav oss in i kakeldjungeln. Flera gånger de senaste åren har vi försökt att titta på kakel och gått bet. Dels har vi inte hittat någonting som vi direkt har förstått att vi ska ha dels har vi inte träffat på någon bra försäljare. Vad är då en bra försäljare enligt oss? Jo, det är en kunnig person som gillar sitt jobb, kan mycket, ger förslag, lyssnar och till sist kan ge rabatt. Vi kikade på detta golv som heter Hav. Hasse fattade tycke för detta direkt varpå försäljaren blev helt förskräckt. Han tyckte inte att vi skulle välja någonting så djärvt. Tänk om vi skall sälja huset och tänk om de som skall köpa huset inte gillar valet av kakel. Själv hade han i november låtit kakla om sitt badrum och det blev svart/vitt för det gillar alla och då kan man sälja sin bostad. Då talade jag om för honom att vi inte gillar svart/vitt och dessutom inte har för avsikt att sälja huset. Dessutom tror inte jag att en eventuell köpare skulle bekymra sig särskilt mycket över kakelvalet då vårt hus är väldigt väl beläget. Enligt mäklare är det läget, läget, läget som gäller. Alltså ger vi oss själva fria händer i kakeldjungeln att välja fritt. Problemet är att det finns för mycket att välja på och ont om skickliga försäljare. En annan försäljare hade ett utgående kakel som Hasse gillade. Jag försökte genast att förhandla om priset men försäljaren ville ha fullt betalt trots att det var utgående. I min värld är utgående = nedsatt pris. Vi lämnade den butiken och jagade vidare. Hade jag varit försäljare och träffat på ett vilset par som skulle ha kakel till ett helt hus. Då skulle jag slå knut på mig själv för att få dem som nöjda kunder i min butik. De försäljare vi mött har inte varit särskilt imponerade över att vi vill ha kakel till två badrum, en hall och ett kök. En affär för många tusen kronor. Till slut hittade vi en försäljare som föll oss i smaken. Sofia på Interkakel i Falun. Hasse lade återigen ut en trevare angående Hav. Hon nappade direkt.

Plockade fram olika mosaikförslag att kombinera med golvet. Nu är det hopplöst att återge rätt färger men lita bara på att de harmonierar med varandra för det gör de. Efter vårt första besök hos Sofia fick hon våra ritningar och snart hade hon mailat ett gäng förslag på olika lösningar i badrummen. Väggarna till detta badrum blir vita med avfasade kanter.

Igår trodde vi att väggarna i vårat badrum skulle se ut så här. Det är snyggt men inte rätt för oss. Jag sa till barnen: "Ni får det roliga badrummet. Vi får ett tråkigt." Barnen lämnades på äventyrsbad och vi vuxna gav oss iväg djupare in i kakeldjungeln. 20 mil senare hade vi lösningen. Vi gjorde som så många gånger tidigare när vi sitter fast. Brainstorming. Det kan vara lite farligt för det kan innebära en hel del jobb som att bygga ett helt hus i lösvirke på egenhand inklusive stomresning. Dock blev det inte så illa denna gång utan vi kom på en lösning. Nu kommer vi också att få ett roligt badrum. Plötsligt var inte kakeldjungeln snårig och svårframkomlig längre utan trevlig och spännande.

Den här bilden är ganska missvisande i färg. I verkligheten är detta golv vackert grått i olika nyanser dessutom lite strävt. Någonting som passar oss utmärkt i framtiden på ålderns höst för att undvika halkolyckor i badrummet. 

Hasse har ända från början i detta kakeläventyr önskat mosaik i duschen. Hans dröm har krossats av fakta från flera olika människor som lever i hans mosaikdröm. De har upplyst honom om att det är ingen dröm att ha kakel i duschen om man inte gillar att städa fogar på sin fritid. Det gör vi inte. Igår blev Hasse kär i en kakelplatta. Det är den i mitten. Den går utmärkt att ha på väggen i duschen då det inte blir fullt med fogar att hålla rent. Nu lutar det åt att väggarna blir varmvita med en platta som har struktur. Vi lånade hem den och en platta med lite grått i från Sofia. Väl hemma blev den plattan med lite grått i helt otroligt jättegrå. Den vita plattan blev varmvit i ljuset på hemmaplan. Ett hett tips är alltså att låna hem kakel och kika i ljuset där kaklet skall vara. Butiken har inte samma ljus som vi har i hemmet. 

Det här golvet kommer vi att ha i hallen. Det skiftar i flera olika toner och går ihop med den gröna ytterdörren. Vi kommer att ha ganska fria händer när det gäller val av färg på hallväggarna. Dock har vi inte testat om detta golv går ihop med trägolvet, någonting som vi skall ta reda på genom att lägga en golvplanka bredvid. På måndag ska vi ta det slutgiltiga beslutet för att hinna få hem allt kakel till plattsättaren. Vi hinner sova två nätter till och fundera klart innan dess.





torsdag 24 juli 2014

Värmeknep

Dags för leverans igen.

Under överinseende av Leika backar lastbilen till mot vardagsrummet.

Det är bara att langa in varorna. Lätt som en plätt!

En till takfot har målats grå.

Vi har gipsat,

gipsat,

och gipsat slut på en bunt gipsskivor. Nu är ungdomsskeppet nästan färdiggipsat. Vi har blivit tvungna att spara några ställen där röris måste göra sitt jobb. När? Bra fråga. Hur det går med väggen där två fönster ska flyttas? Jo, förra veckan skulle en snickare komma ut och kika. Har han kikat? Nej. Fördelen med att bygga själv är att vi inte behöver sitta och vänta på hantverkare som inte dyker upp. Det är tur att vi har vår pålitliga elektriker. Han kommer i alla fall när han lovar. Vi har slutit avtal med en plattsättare. Hoppas att han är lika pålitlig som han verkar. I så fall kommer huset att bli kaklat i slutet av augusti, början av september. Den som lever får se.

Leika har mestadels hållit sig inne idag. På radion varnade de med jämna mellanrum för värmen. Jag som inte är särskilt kompatibel med värme använder lite värmeknep för att klara av att jobba. Innan jag sätter min fot på bygget har jag druckit minst en liter vatten på morgonen. Sedan fylls min vattenflaska på med jämna mellanrum. Dessutom doppar jag huvudet i vatten några gånger under dagen. Genom att använda dessa värmeknep kan jag jobba.

Min sisyfosvägg har målats på prov.

Några ojämnheter upptäcktes och väggen spacklades en sväng till. Sedan skall den slipas och eventuellt målas.






tisdag 22 juli 2014

18 år

Plums i, dags för morgondoppet.

Upp i full fart.

Tydligen fick jag ett stort fett F på reglingen av denna lilla väggsnutt. Tur att det inte var en större vägg. Hasse började inte sin dag med ett uppfriskande dopp i Lillälven utan rev ner min regling.

Reglade på nya reglar.

Spånade.

Lite jobb á la Sisyfos. Slipa, spackla, slipa, spackla...

Gipsningen påbörjades i nästa rum.

-Men du, Noah, är du klar snart? Vi brukar ha så kul tillsammans du och jag. Jag sätter mig här och väntar på dig. Bollen är här. Men du, Noah, är du klar snart? Kan vi inte leka? Hörru, Noah?! kanske Leika skulle säga om hon kunde prata.
Det är troligtvis tur att hon inte kan prata. Jag har en känsla av att hon skulle vara ganska tjatig. 

Vad är det för dag idag? Är det en vanlig dag? Nej, det är ingen vanlig dag för det är Noahs 18-årsdag. Hurra, hurra, hurra! Vi hann inte med så mycket på bygget idag då vi hade viktigare saker för oss. Nämligen att fira myndighetsdagen. Tänk att jag för 18-år sedan födde en underbar son! 18 år, tiden går fort när man har roligt.

Vi satt och njöt i flera timmar. Det var en underbart vacker kväll och till slut natt.