måndag 24 februari 2014

Dags för insidan

Igår skulle jag börja byggdagen med att ta ett kort av huset från framsidan. Genast kom linslusen Leika och ställde sig i vägen.

Efter lite övertalning flyttade hon sig och jag kunde ta kort. Nu börjar det se ganska färdigt ut. Skenet bedrar. Snörasskydd, stuprännor, salning, foder och fönsterbleck saknas på flera ställen. Det struntar vi i, nu ska vi ägna oss åt insidan. När andan faller på kan det bli lite utearbete, inte just nu. 

Jag har lärt mig och lär mig oerhört mycket under denna byggprocess. En del saker vet jag egentligen redan men har aldrig funderat på särskilt mycket. Bergvärme till exempel. Här ser man hur den gjutna betongen leder upp värme från underjorden och smälter undan snön. En sak som jag i normala fall inte reflekterar över.

Hasse svetsade de fyra hjulen idag. 

De ska sättas på ställning var tanken. Vi får tänka om. Ställningen blir för hög och dessutom fattades det lite, lite plats för att hjulen skulle komma på plats. Ja, vissa av rören fungerade det på men inte alla. Nu köper vi nya rör i lagom längd som får bli hjulförsedda fötter. Sedan ska vi kunna jobba från ställningen inomhus. Tanken är att det ska spara tid och vara praktiskt att jobba med innertaket från ställningen.

Jag ägnade mig åt värsta pilljobbet. Glaspartierna skall drevas på insidan med den plastade drevremsan. Den ska sitta innanför dessa vinkeljärn, precis som bilden visar. Det var inte bara dessa två vinkeljärn utan  ett helt gäng. Efter mycket pill gick det vägen och nu är det stora glaspartiet färdigdrevat.

Runt alla dörrar och fönster sitter plastbitar. Man passar in dem i spåret som finns i fönstret, häftar fast med häftapparaten och tejpar. Himla smidigt och bra. Till glaspartiet finns inte någon sådan enkel lösning. Här fick jag skära till plastremsor och sedan tejpa i vinkeln mellan ramen och väggen. Den polkagrisrandiga tejpen har jag redan brottats med en hel del men då på plana ytor vilket har varit en barnlek. Tejpen är oerhört klistrig och effektiv. Särskilt när den hamnar där den inte skall vara. Halva glaspartiet blev tejpat. Resten får jag nog ägna mig åt i kväll. Vi bröt tidigt från bygget. Det är inte var dag man kan uppvakta en 75-åring särskilt inte när kalaset hålls i samma hus som han är född i. Den chansen ville vi inte försitta. Planen var att vi skulle ta en längre matrast = kalas. Maten var god och umgänget så trevligt att planen grusades. Vid mörkrets inbrott tackade vi för oss, gick ner till bygget och plockade ihop för dagen. 







lördag 22 februari 2014

Takfoteri


Idag har vi ägnat oss åt takfoteri. Framsidan är klar för elektrikern och det innebär att hela utsidan nu är klar. Ja, för elektrikern vill säga.

Alla gråmålade takfotsbitar gick åt. Nu är det återigen dags att ta fram nya för målning. Lite orolig är jag att de inte ska räcka. Framsidans sista två knutar sattes. Här syns den ena.

Här har vi den andra knuten. I morgon ska jag ta en helhetsbild i dagsljus.

Här snickras luckor till byggställningen. Vi vill ha lite smäckrare varianter än de gamla som är mycket tunga och otympliga. Det har röjts en hel del och eldats idag.

Vi är nyfikna på hur fuktig plattan är. Den här plasten har suttit fasttejpad nästan två veckor.

Idag togs den bort. Eftersom det inte är mörkare där den har suttit tyder detta på att plattan är ganska torr. Självklart kom linslusen Leika när jag skulle ta bild.





fredag 21 februari 2014

Pyssel

Vi har inte varit särskilt mycket på bygget den här veckan. Ändå har vi inte legat på latsidan utan pysslat med olika förberedelser för att komma vidare på bygget. Det är inte lätt att få hem spikläkt när bygghandeln stänger 17:00 Hasse slutar 16:00 och läkten går inte att knöla in i bilen. Ett släp behövs. Vårt släp är fortfarande under uppbyggnad efter en brand. Tiden läggs på bygget och släpet står snällt och väntar. Med andra ord är vi beroende av att låna ett släp för att få hem virket. Till slut fanns en lösning och nu ligger virket på plats i huset och väntar. Ny spik till Gun är inhandlad. Skruv är köpt. Plastad drevremsa har också hämtats. Takfotsbrädor har plockats ner från loftet, grundats och målats grå. Duschväggar har hämtats.

Här svarvas det.

En bricka tillverkas.

Nu ska det bara svetsas lite. Sedan kan byggställningen begåvas med hjul. Veckan har således ägnats åt allehanda pyssel. Det ska bli riktigt skönt att få bygga på riktigt igen.




söndag 16 februari 2014

Ingen mer röd panel

Idag var det dags för entrésidans inre knutar. Så här såg det ut före.

Efter. Förhoppningsvis kan vi sätta de yttre fyra knutarna nästa helg. Målarverkstaden är laddad med omålad panel som planeras att få grundning och första lagret färg på sig under veckan.

Det tog slut på både spik och läkt idag. Här har Gun återigen bitit fast sig i väggen. Denna gång i det blivande badrummet.

Den sista röda panelen sattes fast idag.

Nu är det slut på röd panel. Snart ska jag fylla på lagret med grå panel.

Vi städade, röjde och eldade en del idag. Arbetsdagen avslutades med byggnation av byggställning. Hasse ska svetsa, dona och fixa under veckan så att ställningen går att rulla. Sedan sätter vi igång med innertaket. Kul med nytt moment.





lördag 15 februari 2014

Första knutarna


För mig blev det en snöplig sorti på förra byggveckan. Jag halkade ner i snorochfeberträsket. Där simmade jag omkring större delen av den här veckan. Hasse har jobbar på ensam på bygget och panelat klart framsidan.

Ersatt den temporära isoleringen med permanent vindavvisare.

Satt takfotsbrädor.

Nu är det klart för elektrikern att komma och sätta i belysning i takfoten på entrésidan. De sista två brädorna sätter vi dit när han har gjort sitt jobb.

Idag fick inte Leika ströva omkring fritt som hon är van vid. Hon löper och Vidars gamla töm kom till användning.

Under dagen kom snön och Leika behövde inte sitta tjudrad hela tiden. Lite lek i snön blev det.

Efter en veckas frånvaro var jag lite svårstartad. Jag tog till lite kvinnliglist och började byggdagen med att regla upp en av de kortaste ytterväggarna. På så sätt blev en hel vägg klar snabbt och bygglusten vaknade.

Den andra korta ytterväggen var nästan klar. Jag behövde bara kottla uppe och nere.

Ganska snart var ångan uppe och långväggens alla kottlingar fixade. Vad är det för gult som hänger där på gavelväggen?

Aha, Gun har bitit sig fast.

Det lilla glaspartiet såg ut så här i början av dagen.

Salat, fodrat och klart. Ja, nästan. Ett underbleck saknas. Det ska beställas och sättas på plats. En nöjd Hasse speglar sig i framgången.

Titta, första knutbrädorna på plats.

Här sätts knut nummer två på plats.

Mer än så här kan vi inte göra just nu åt framsidan. För att kunna sätta de två yttre knutarna måste takfotsbrädor komma på plats. Just nu finns inga färdigmålade. Mina målningsplaner grusades av förkylningen. Dessutom har min målarverkstad fungerat som bilverkstad under veckan. I kväll har det röjts där och snart kan jag måla igen.
















lördag 8 februari 2014

Muskloss

Många gånger är jag glad över att vi har haft expertis till hjälp när huset har ritats och konstruerats. Snö och hur den uppför sig på taket har jag inte ägnat särskilt mycket tankar. Jag har bara försäkrat mig om att taket inte kommer att rasa in när det blir blötsnö och tungt. För några år sedan rasade ett tak in mitt under en kaninutställning i Södermanland. En månad senare föddes många kaninungar men ingen människa visste vem som var pappa till vilken kull. Snön ligger kvar där mittskeppet möter sidoskeppen. De två yttre taken är snöfria sedan flera dagar. 

Just nu lägger sig snön över hängrännorna och droppar ner. Vi kommer att slippa detta i framtiden när snörasskydden sitter på plats.

Då kommer snön att hållas i schack, droppa ner i hängrännan, vidare ner i stuprören, ledas under jorden och ut längs åkerkanten. Ja, det vill säga när utloppen har återställts av ett visst företag... Jag hade aldrig tänkt så långt när det kommer till snö på taket. Skönt med experter som kan sitt jobb.

Jag har idag fått till ett avslut. De 15 plastbitarna som saknades till fönstren har klippts till och satts på plats.

Ja, ok, inte alla fönster. Det här liggande fönstret har jag inte fixar eftersom det ska bytas ut. Vi hade tur, det gick att byta ut mot ett öppningsbart. I sommar kommer vi att ligga i sängen under det öppna fönstret och lyssna på ugglorna och andra nattliga ljud. Jag har även satt fast mer spikläkt.

Hasse har tillverkat muskloss. Vi har musband runt hela huset för att hålla smågnagarna ute. Det fanns plats att ta sig in här mellan fönstren men inte nu. Musklossen sätter p.

På väggen mellan salningarna sattes spillvirke fast.

Sedan sattes fodret på plats.










torsdag 6 februari 2014

Mer av samma sak

Vi har jobbat på under veckan med samma sak hela tiden, nästan. Jag är glad åt blidvädret och snön har delvis försvunnit från taket.

Det har sågats en hel del spikläkt.

Långa rader spikläkt.

Många har kommit på plats och jag börjar se slutet.

Hasse har ägnat sig åt salning.


Här satt ett överbleck förut. På fel ställe. Gör om gör rätt...

Det här fönstret sitter i sovrummet. När jag skulle plasta det upptäckte jag att det saknade spår. Lite tur tycker jag att det är. Vi passar nämligen på att byta ut detta felaktiga fönster som inte är öppningsbart mot ett som går att öppna. Vår säng kommer att stå under fönstret.

I kväll körde vi slut på fem batterier.

Guns batteriladdare kan kommunicera med hjälp av morse. Smart.