lördag 31 augusti 2013

Första middagen


Vi började dagen med att göra om. Mellan ytterdörren och sidoljuset hade vi lagt mjuk isolering. Det kommer inte att bli bra. Istället togs den bort och hård isolering sattes dit i stället.
 
På plats!
 
Från insidan. Nu har även handtaget kommit på plats.
 
Här pysslar vi med den tvättstugedörren. Först sätter man ramen på plats sedan lyfts dörren på gångjärnen. Det är tre gångjärn som skall passas in. Faktiskt gick det över förväntan. Vi beredde oss på att det skulle blir en del krångel men det gick mycket lätt.
 
Det har satts spikreglar och panel idag. Jag glömde att ta kort på det. Vi har inte jobbat överdrivet mycket med bygget idag. Istället har det gått åt lite tid till att fixa fint och laga mat.
 
Det var nämligen dags för den första middagen i huset. Visserligen i ett inte ens halvfärdigt hus men ändå. Anledningen till festligheterna var celebert besök i form av min mamma. Hon befinner sig på fastlandet ett par dagar på bussresa med medeltida förtecken i glada vänners lag. Till all lycka ska hon sova i Falun i natt. Hennes vänner fick klara sig utan henne ett par timmar och vi fick umgås i huset. Hasses föräldrar bjöds också in. Det blev en trevlig tillställning. Vi höll värmen med hjälp av dieselkaminer. Hasse ställde isoleringen i öppningen in till vardagsrummet för att behålla värmen. Våra glaspartier är ännu inte klara och det är fortfarande stora hål i väggen där de kommer att sitta.
 
 
 
 

fredag 30 augusti 2013

Jordärtskocksblomster

Här är gipsningen av näst sista gavelsspetsen påbörjad.
 
Snart färdigreglat för panelning.
 
Titta nu blomstrar jordärtskockorna. Äntligen! Det ska bli så kul att planera och plantera tomten. Mina älskade jordärtskockor har en självskriven plats. Tänk att man kan njuta både av blomman och knölen. Jag delar denna passionen med gotlandskaninerna. Fördelen med kaninerna är att de även äter stammen och bladen.
 
Här förbereds ytterdörren. Den heter Greta precis som min kusin.
 
Vi fick inte dit ytterdörren i kväll. Jag gick i strejk. Det hade gått nio timmar sedan jag åt och mina krafter tog slut. Klockan var åtta på kvällen och då är det legalt att skilja av en fredagkväll. Istället begav vi oss hem och åt kräftor. I morgonbitti startar vi med ytterdörren. Tänk så underbart det blir att hålla nyckeln till huset i handen!
 
 
 
 



torsdag 29 augusti 2013

Arbetsbelysning

Vi har lyckats trampa upp en stig under sommaren som leder till bygget.


Jag passade på att ta lite kort innan jag började bygga i kväll. Här syns det hur Hasse har omorganiserat material.
 
En prydlig trave. Vi har ställt ner två enkla trädgårdsstolar för att underlätta våra fikapauser. Det är skönt att sätta sig ner och pusta lite ibland på en stol istället för en trave virke.
 
Här är fortfarande en trave yttergips. Det är lite till gips som skall sättas. Kanske blir det gjort i helgen.
 
Här kan man börja ana hur det kommer att se ut med de mötande ryggåstaken.
 
Troligtvis får vi inte vårat glas i morgon. Nu börjar jag faktiskt längta lite efter det. Tänk vad skönt det kommer att bli när vi kan låsa huset.
 
Här har det panelats. Sista brädan sattes i strålkastarsken. Skönt med lite belysning.
 
Nu är det ljus i vårat hus.
 
Här har Hasse förberett för sågen. Tanken är att vi ska kunna stå inne och såga när höstmörkret faller. Hasses dag har gått åt till inköp och hårklippning. Hans lista med ärenden var gedigen i morse. Sedan har han sopat, städat och flyttat på virke så att byggnationen ska kunna löpa på smidigt. Jag har satt panel. De första timmarna hade jag god hjälp av dottern sedan var hon tvungen att göra läxor. Det är extra kul när vi gör saker som kommer att synas även när huset är klart. Just nu är jag helt insnöad på panel. Varje gång jag ser ett hus tittar jag på panelen och hur den är satt.
 
 
 
 
 
 

onsdag 28 augusti 2013

Omstrukturering



Virkeshögarna krymper och det är inte dumt alls.
 
Familjens ordningsnisse = Hasse har fått fritt spelrum. Han älskar ordning och reda. Nu har han omstrukturerat materialet. Här har 1,3 ton isolering placerats på pall vilket innebär att det enkelt kan flyttas på med hjälp av grodan. Inte dumt.
 
Han har sopat och fejat. Här flyttas lite virke in. Jag kunde inte ta kort på resten då det hade mörknat för mycket när jag hade panelat klart för dagen. Eller, egentligen hade jag gärna jobbat på en timme till men det gick inte. Det är en fördel att se spiken jag ska slå hammaren på. Jag kunde inte komma ihåg var pannlampan hamnade i våras annars hade jag kunnat jobba på ett tag till. Mörkret kommer tidigare på kvällarna och vi har diskuterat byggbelysning under kvällen. I morgon får jag helt enkelt fotografera innan det blir för mörkt.
 
Det blir läckert med denna altandörr i vårt sovrum. Tydligen blev inte Hasse nöjd med isättningen av altandörren. I morgon gör han om och rätt.
 
Vi bygger vårat hus med kärlek. Det är lika kul varje dag som jag går dit och påbörjar arbetet. Under byggets första fem veckor arbetade jag och Hasse tillsammans dagligen. Vi umgicks konstant 24 timmar om dygnet. De senaste (snart) tre veckorna har jag tillbringat dagarna på jobbet och sedan har vi fortsatt vårt samarbete. Under dessa snart åtta veckor har vi varit osams två gånger. Båda gångerna inträffade under alltför varma dagar då jag inte fungerar särskilt bra. I övrigt har vi samarbetat och samarbetar bra. Det är säkert oerhört svårt för omgivningen att sätta sig in i hur mycket vi har kämpat för att kunna förverkliga husbyggarplanerna. Problemet har varit byggnadsnämnden. Jag har insett att min syn på myndigheter har varit både naiv och blåögd. Nu har jag lärt mig den hårda vägen hur det verkligen fungerar. Självklart behövs det lagar och förordningar i ett samhälle annars skulle det bli kaos. Borde inte dessa lagar och förordningar gälla lika för alla? Det trodde jag. Borde inte de som sitter i byggnadsnämnden vara väl insatt i regelverket? I min del av Borlänge är det så. Men inte i en annan del av Borlänge, där byggnadsnämnden finns. Vid ett tillfälle råkade jag på en av de som sitter med i nämnden. Vi kom i samspråk och då visade sig att vederbörande trodde att byggherre var en utbildning. I själva verket kan vilken ärthjärna som helst kalla sig för byggherre. Det enda som krävs är att man startar ett bygge som man själv basar för. I vårt fall står Hasse som byggherre. Nu är han inte någon ärthjärna men har absolut inte någon utbildning inom bygg. Den här personen från byggnadsnämnden förstod inte att vi måste gjuta en grund innan vi kunde bygga väggar. När jag berättade att vi hade en kontrollansvarig och vad det innebar tyckte personen att det var en oerhört fiffig idé som vi hade kommit på. Det är byggnadsnämnden som kräver att vi har en kontrollansvarig för att få bygga. Ett enligt mig mycket klokt krav. Detta möte bekräftade bara mina farhågor om hur det fungerar i byggnadsnämnden. Där sitter det alltså folk som inte har en aning om de mest elementära kraven och bestämmer huruvida vi ska på bygga ett hus eller inte. Jag anser att de åtminstone borde känna till de grundläggande sakerna. Nu när vi efter tre år har avgått med seger och äntligen får bygga huset, då är det inte särskilt svårt att göra det med glädje. Om det är svårt att bygga sitt eget hus med sina egna händer? Ja, stundtals men det är mycket enklare än att försöka kommunicera med byggnadsnämnden.
 
Vi hoppas, hoppas, hoppas att våra glaspartier blir klara för leverans på fredag.
 
Här vill vi också sätta in glaset. Det är en ganska skön utsikt.
 
 
 
 
 
 

måndag 26 augusti 2013

Husets ögon

Det finns många, många, många olika moment när man bygger ett hus. Vissa är mördande tråkiga. Sådana har Hasse ägnat dagen åt. Det är viktiga saker som knappt syns men måste göras annars blir det inte bra. Andra moment längtar jag efter. En sak som jag har längtat efter sedan första byggdagen är att sätta i de fyra höga fönstren i köket. Idag blev det av. Här ligger sylltätning och drevremsor på plats. Jag har lika bråttom varje dag att byta om till arbetskläder när jag kommer hem från jobbet.

Syllen sågas av.

Leika för en ojämn kamp om pinnar. Hon har accepterat att det bara är ok med små spillbitar från bygget. De längre naturpinnarna är dock en favorit. Här för hon ett tyst krig mot Erik, Hasses pappa som tar hem dem från skogen för att förvandla dem till ved. Erik är oerhört förtjust i Leika och hon brukar få avgå med segern så länge hon inte tar de största och finaste bitarna.

Här står tre av fyra fönster.

En larv promenerade på gipsväggen.

Det börjar bli tomma färgburkar. Varje dag målas det panel. Nu har jag avverkat mer än halva paketet. Jag måste undersöka om det finns fler paket med panel eller om jag börjar komma in på upploppet.

Här står de fyra köksfönstren på plats, längst till höger i bild. En altandörr har också hittat rätt. I morgon får Hasse finjustera dem och fästa dem på riktigt när jag är på jobbet.

Här är altandörren till vårt sovrum. Den vägde multum. Med list, envishet och en gnutta muskler lyckades vi lirka den på plats. Även den här får finjusteras i morgon. Jag tycker att huset får ögon när fönstren kommer på plats. Snart, snart får vi använda nyckel för att komma in i huset. Det blir skönt.

söndag 25 augusti 2013

En lugn dag


Vid midnatt tog vi med oss en ficklampa och gick ner till bygget. Vi ställde ficklampan i huset och gick ut för att titta. Det var häftigt att se huset med ljus och framförallt att det fanns ett tak som tog emot och reflekterade tillbaka ljuset.
 
Vi unnade oss en sovmorgon idag, dessutom avrundade vi arbetsdagen redan vid sextiden på kvällen. Hasse har sett till att alla fönster har kommit in i huset. Detta fönster kom på plats. I övrigt har han pillat, petat och städat. Hela tiden med ett skönt leende på läpparna. Vi är både lättade och glada över att taket äntligen är på plats. Det har varit en lugn och skön dag idag.
 
Sonen har spelat fotbollsmatch idag. De vann med 8-2. Vilket innebär att de kliver upp i nästa division. Noah själv bidrog med ett mål. Grattis! Dotterns var feberfri och tog det lugnt idag. Hon kom ner till oss på eftermiddagen med lite nybakade kakor till fikat.
 
Leika har äntligen accepterat sin liggplats på bygget.
 
Dock är bilen fortfarande favoritplatsen.
 
Jag har målat.
 
Målat.
 
Målat. Detta innebär att jag har haft en riktigt skönt och härligt dag. Det är ljuvligt att måla.
 
 
Även när huset är färdigbyggt kommer man att kunna titta igenom huset.
Vad har hänt här? Ett illdåd? Nej, bara klantiga jag som råkade tippa färghinken.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

lördag 24 augusti 2013

En vacker sensommardag

Jag har börjat att betrakta detta husbygge som en hobby. En oerhört dyr men väldigt givande hobby. Därför var det med ett leende på läpparna som jag i morse gick ner till huset för att dreva köksfönster.
 
Den ursprungliga planen var att vi skulle börja med att lägga papp på taket redan igår. Det blev inte så. Istället målades det en hel del panel och pysslades med olika saker. Idag var det dags för att lägga papp på det sista taket. Hasse upptäcker då att takstolen inte är riktigt så rak som man kunde önska. Det hade blivit en schvung. Vi vill inte ha en schvung på taket.
 
Därför spikades det fast ett stöd.
 
Idag passade jag på och ta en före bild.
 
Här är efter bilden. Pojkarna har pappat och reglat. Jag har gipsat, satt dit musband, plockat fram reglar och skulle sätta dit dem. Då blev jag osams med Gun (spikpistolen) den gick inte igång. Jag bytte batteri, bytte spik och drog i rengöringsspaken. Det hjälpte föga. Pojkarna på taket ville jag inte störa.
Istället panelade jag. Senare visade det sig att det finns en spärr, eller avstängningsknapp på Gun. Nu har jag lärt mig det.
 
Ibland skriver vi meddelanden åt oss själva för att inte glömma vissa moment. Hörnen måste isoleras innan man sätter dit gipset. Denna gipsskiva skar jag till för länge sedan. För att inte glömma isoleringen när det var dags skrev jag på skivan.
 
Här har de precis börjat med pappläggningen. Noah gömmer sig bakom Hasse. Han ville inte visa sin vältränade nakna överkropp. Klok kille. Man vet aldrig vad som händer med bilder som läggs ut på nätet. De kan kapas och användas i helt fel syfte. Det har varit en helt fantastiskt vacker sensommardag. Hoppas att dotterns feber släpper så att hon hinner njuta lite av helgen.